zonnestroom

Zonnepanelen financieren is dat zinvol?

Steeds meer Nederlandse daken worden voorzien van zonnepanelen. Volgens schattingen zijn er in ons land medio 2013 een kleine 70.000 huishoudens die zonnestroom opwekken. Dat is op zich nog niet zo vreemd. Wie zelf energie opwekt, die bespaart geld. Afhankelijk van de manier van aankoop, monteren en financiering, verdient u uw investering in 5-8 jaar helemaal terug, waarna het grote terugverdienen pas echt gaat beginnen, u krijgt nog heel erg lang ‘gratis elektriciteit uit uw panelen. Maar is zonnepanelen financieren nu eigenlijk zinvol of niet?

Verder bestaat er geen groenere stroom dan zonnstroom en  levert u met uw panelen een bijdrage aan de verbetering van de leefomgeving en het milieu. Volgens een onderzoek dat Eon heeft laten uitvoeren is ‘een bijdrage leveren aan een beter milieu’ overigens niet de belangrijkste reden voor aanschaf. Dat is en blijft een snelle verlaging van de energierekening.

Zonnepanelen financieren

zonnepanelen financierenUit het voornoemde onderzoek van Eon blijkt ook dat veel Nederlanders er de voorkeur aan geven om de aanschaf en montage van de zonnepanelen te financieren, mits hierdoor de maandlasten niet stijgen. Zonnepanelen financieren zou interessant kunnen zijn omdat een poging gedaan wordt om de energierekening net zo hard te laten dalen als de afschrijving+financieringskosten van de panelen. Bij stijgende energieprijzen ontstaat zo langzaam een steeds groter wordend voordeel voor de eindgebruiker.

EON/ING

Eon, een van de grootste leveranciers, maakt haar afnemers in het Eon Magazine attent op de mogelijkheid om via het bedrijf panelen aan te schaffen en die met een gekoppelde lening van de ING te financieren. Er komt een adviseur en die bekijkt met de klant de mogelijkheden. Wie wil financieren betaalt aan bij Eon en kant de rest van de zonnepanelen financieren bij de ING middels een lening met een looptijd van acht jaar. De rente is aftrekbaar (woningverbetering) en u krijgt, zolang de pot nog niet leeg is, een subsidie van de overheid van 15% met een maximum van 650 euro.

Nadat de panelen zijn geactiveerd wordt onmiddellijk de maandtermijn voor elektriciteit naar beneden aangepast. Hierdoor ontstaat ruimte die gebruikt wordt voor de aflossing van de lening en de rente die betaalt moet worden. U krijgt Europese panelen die door een specialist worden gemonteerd. Ook Greenchoice maakt klanten attent op de mogelijkheden van financiering.

Zonnepanelen financieren gunstig?

Wie maximaal wil besparen, koopt panelen, rekent ze af en monteert ze zelf.  Zelfwerkzaamheid en het investeren van ‘dood geld’ resulteren doorgaans in een terugverdientijd van nog geen zes jaar. Wie financiert en laat monteren, krijgt te maken met extra kosten. Dit heeft een nadelige invloed op de terugverdientijd van de installatie. Echter ook in dit geval is doorgaans na een jaar of acht de installatie betaald. En er zijn duizenden praktijkvoorbeelden van installaties die tientallen jaren dag in dag uit hun werk doen. Dus ook bij deze langere terugverdientijd gaat u op termijn heel veel geld besparen en levert u vanaf dag één een positieve bijdrage aan het milieu. Dus wie om welke reden dan ook niet het geld heeft liggen of wil investeren kan met een gerust hart zonnepanelen financieren. Dat is beter dan het financieren van een auto, want die wordt steeds minder waard. Tegen de tijd dat de auto versleten is, beginnen uw gefinancierde zonnepanelen pas écht geld voor u op te leveren.

Wij zijn geenszins gelieerd aan Eon, noch krijgen we een bijdrage voor dit artikel. We vinden het gewoon een interessante ontwikkeling dat een van de grootste energieleveranciers van het land nu de mogelijkheid van zonnepanelen financieren aanbiedt aan haar afnemers. Wie meer wil lezen kan HIER nadere informatie vinden.