Zonnepanelen die zweten maken meer stroom

Wie zonnepanelen aanschaft is genegen om dat in juni te doen om de hoge productie in de zomermaanden nog mee te pikken. Maar wie zonnepanelen bezit, die weet dat juli en augustus maanden zijn met veel zon, maar niet de maanden met de hoogste opbrangst van de panelen. Wie voor de opbrengst gaat kan beter kijken naar de dagstaten in april en mei. Die maanden hebben bijna altijd een hogere zonopbrengst dan de warme zomermaanden.

Dat heeft te maken met de temperatuur van de panelen. Als die stijgt dan daalt de opbrengst. In het voorjaar zijn de temperaturen lager en is de kracht van de zon minder. En als we dan een koude zonnige dag krijgen, dan doen niet alleen de zon, maar ook de panelen extra hun best. Het gevolg is een hoge opbrengst.

Minder opbrengst in de woestijn

Als we hier even op doorredeneren, dan begrijpen we dat om deze reden de opbrengst in echt warme landen in het midden oosten of in de woestijn nog lager is. Daar brandt de zon onbarmhartig en worden de panelen ongelofelijk heet. De productie laat daardoor zwaar te wensen over, of zu gewoon beter kunnen.

Zweten verkoelt panelen

Als we sporten of een verhoogde inspanning leveren dan krijgen we het warm en gaan we zweten. Een van de beoogde effecten van zweten is afkoeling. Het zweet moet verdampen en daar is warmte voor nodig, en die warmte wordt onttokken aan ons lichaam. Met als gevolg dat we het minder warm krijgen en langer kunnen presteren. Zouden we niet kunnen zweten dan is de kans op oververhitting en dus verminderde prestaties een stuk groter.

Gel om te koelen

Bij zonnepanelen is dat precies zo. Zo ontdekten onderzoeker Peng Wang, van de Hong Kong Polytechnic Universiteit en zijn collega’s. Zij plakten achterop de panelen gel. Die gel onttrekt in de nacht vochtigheid aan de lucht en zuigt zich vol met water. Als de zon begint te schijnen, verdampt het water in de gel en daarmee worden de panelen gekoeld.

Tijdens proeven in de woestijn, waar de panelen in de blakende zon liggen, bleek dat de gekoelde gel-panelen 10 graden Celsius minder warm werden dan de panelen zonder gel. En dat resulteerde in een opbrengst die 15% tot 19% hoger was. En dat is een hele fikse rendementsverbetering. De hoeveelgheid gel die nodig was per paneel varieerde van 1 kilo per vierkante meter in een gebied met een lage luchtvochtigheid (de woestijn) tot 300 gram in een gebied met een hoge luchtvochtigheid.

Regen

Een nadeel van de huidige systemen is dat het water opnemend vermogen van de gel daalt als die wordt blootgesteld aan regen. Volgens de onderzoekers een detail, omdat de gel zich aan de onderkant van de panelen bevindt en niet nat wordt. Toch wordt er gewerkt aan een tweede generatie gel die dit probleem niet zo hebben.

Ook in Nederland en Vlaanderen?

Medio 2020 worden op plekken in de wereld waar de zon schijnt prijzen gerealiseerd van ongeveer 1,2 cent per Kwh. Dat is fantastisch. Echter met de toevoeging van gel, en een hogere opbrengst zoals gemeten, zou de prijs daar beneden de 1 cent per Kilowatt kunnen komen. En dat is mooi.

Voor Nederland en Vlaanderen is op korte termijn de gel nog geen oplossing. Daar moet nog veel onderzoek voor gedaan worden. In de woenstijn, waar het bijna nooit regent zijn er prima mogelijkheden. Echter in het koude, natte Euroa, moet eerst het regenprobleem opgelost worden en zal de gel nog ein prijs moeten dalen voordat die interessant wordt. Wij houden u op de hoogte.