Windmolens in Limburg

Wie in het oosten van het land woont, vraagt zich al jarenlang af waarom windenergie net over de grens in Duitsland zo lonend is. Tenminste, al je kijkt naar het aantal windturbines net over de grens, dan is het wel heel erg moeilijk voor te stellen dat deze windmolens geen geld opleveren.

In Nederland is dat een ander verhaal. Windmolenprojecten komen maar heel erg moeizaam van de grond. Het duurt gemiddeld zeven tot acht jaar om alle vergunningen rond te krijgen. En dat alleen nog als er niemand tegen de plaatsing van de windturbine is. En dat laatste, dat komt ook niet zo vaak voor.

Stadsturbines in Limburg

In Limburg komt daarin binnenkort verandering. Het Maastrichtse bedrijf Riochet wil een kleine 500 stadsturbines gaan plaatsen door heel de provincie, zo meldt De Limburger. De eerste molens worden op test geplaatst in Heerlen op bedrijventerrein Avantis en -hoe kan het ook anders- op het terrein van de Floriade in Venlo die in april de deuren zal openen. Met name de molens op de Floriade kunnen interessant zijn, want die krijgen gegarandeerd heel wat bekijks.

Raywaver windmolen

Raywaver WindturbineDe Limburgse windmolens van het type Raywaver worden mede ontwikkeld door steun van de provincie. Ze zijn 15 meter hoog en de ‘wieken’ draaien om een verticale as. Daardoor zijn de molens gemakkelijk in te passen in een bebouwde omgeving. Eventueel kunnen de raywavers voorzien worden van extra zonnepanelen en energiezuinige ledlampen.

Opbrengst Raywaver

Een Raywaver zou volgens een zegsman een gemiddeld gezin van stroom kunnen voorzien en kost een kleine 50.000 euro. En dat is wel een flink bedrag. Bij grootschalige inzet zouden de kosten per windmolen flink kunnen dalen. En dat is nodig. Sinds een aantal jaren loopt een test met een tiental windmolens in het Zeeuwse Schoonedijke. Aan de kust in Zeeuws Vlaanderen waait het bijna altijd. Veel meer dan in Limburg. De Zeeuwse kleinschalige windmolens produceren wel electriciteit, maar zijn volgens de testgegevens verre van rendabel. De aanschafkosten van deze molens liggen doorgaans lager dan de 50.000 euro die voor de Raywaver moet worden neergeteld.

Toch is de Raywaver de moeite van het bestuderen waard. Want het kan niet zo zijn dat onze Oosterburen de ene molen na de andere plaatsen en dat in Nederland windenergie maar nauwelijks van de grond komt. Een aangezien we in Nederland met heel veel mensen op een klein stukje grond wonen, verdient een stadsturbine de kans om zich te bewijzen.

1 antwoord
  1. Anton
    Anton zegt:

    Waarom worden toch steeds weer initiatieven ontwikkeld om kleine windmolens aan de man te brengen? Ziet er best leuk uit zo’n Raywaver, maar het is allang bewezen, zowel theoretisch als in de praktijk, dat het plaatsen van kleine windmolens niet effectief is. De opbrengst van forse windmolens is vele malen hoger. Vandaar dat in Duitsland ook bijna alleen windmolens worden geplaatst van meer dan 1 MW en deze plaats je niet even in een stadsgezicht.

    Wat dat betreft is zonne-energie wél perfect schaalbaar en ideaal voor woon- en stadsomgeving. Windmolens plaats je aan de kust en bouw je zo groot mogelijk.

    Een prima uitleg over hoeveel energie een windmolen kan leveren in verhouding tot de hoogte en rotordiameter is terug te vinden op: http://www.olino.org/articles/2009/05/28/hoeveel-energie-levert-een-windmolen

Reacties zijn gesloten.