nul op de meter

Warmtepomp of zonneboiler?

Wie gas wil besparen kan dat op diverse manieren realiseren. Er moeten wel keuzes gemaakt worden. Een van de mogelijkheden is verwarmen met een warmtepomp. Of gebruik maken van een zonneboiler. Warmtepomp of zonneboiler? Wat is nu beter?

Geen elektriciteit meer verbruiken is niet zo moeilijk

Het tot nul terug brengen van het energieverbruik is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk meer. Zonnepanelen worden goedkoper en er komt steeds meer en betere zuinige apparatuur beschikbaar voor in huis. Eerst maximaal besparen en dan pas panelen plaatsen dat is het devies. Wie er de ruimte voor heeft, de zonnepanelen kwijt kan op het dak én bereid is om van stroom besparen een sport te maken, slaagt er veelal in om het stroomverbruik tot nul te reduceren zonder aan comfort in te leveren. Energie besparen in optima forma.

Zo ook in ons gezin. Daar wordt al jaren actief stroom opgewekt met panelen en bedraagt de stroomrekening bij Greenchoice nog een paar euro in de maand. Door de aanschaf van winddelen bij de windcentrale is het verbruik zelfs negatief. Maar hoe nu verder?

Energie besparen: aandacht voor het gasverbruik

We gebruiken voor ons vrijstaande huis gas voor de verwarming, het koken en warm water. Daarnaast maken we gebruik in de winter van een houtkachel. Het gasverbruik ligt beneden de 1000 kubieke meter per jaar. Kosten een tientje of acht in de maand. Op elektriciteit kan niet heel veel meer bespaard worden, op gas nog wel. Maar hoe ga je dat doen?

Op vakantie in Spanje: de luchtwarmtepomp

In januari dit jaar brachten we een bezoek aan Spanje en zaten een week in een prima appartement. Zonder centrale verwarming, maar wel met een luchtwarmtepomp. Een airco die niet alleen koelt, maar desgewenst ook kan verwarmen. In januari is het, ook in Spanje, vaak kil of zelfs ronduit koud ’s avonds en ’s nachts. En dan werd de luchtwarmtepomp aangezet.

En daarbij vielen een aantal zaken op. De warmte was behaaglijk en de warme lucht verspreidde zich snel door het appartement. Binnen een paar minuten na het aanzetten van het apparaat ging de temperatuur binnen voelbaar omhoog.

Een prima alternatief dus. Volgens de experts efficiënt. En daarmee doet zich de vraag voor. Is dit een manier om in ons land je huis deels te verwarmen op elektriciteit om zo je gasverbruik naar beneden te krijgen? En als je naar de alternatieven kijkt wat is dan het beste een warmtepomp of zonneboiler?

Warmtepomp of zonneboiler

Een zonneboiler zorgt ervoor dat het gasverbruik voor warm water daalt. Nu weten we door onze slimme meter vrij nauwkeurig hoeveel we aan gas voor warm water gebruiken. Dat is gemiddeld een halve kubieke meter per dag. Oftewel 170 m3 per jaar, zeg voor circa 120 euro. Daar gaat bij gebruikmaking van een zonneboiler maximaal driekwart vanaf, maar waarschijnlijk minder. Dus de besparing gaat in geld in ieder geval tegenvallen.  Tel daarbij nog eens op dat een zonneboiler duizenden euro’s aan installatie kost en je komt op een terugverdientijd van minimaal 15 jaar.

Verwarmen met een warmtepomp (airco) druist eigenlijk tegen onze gevoelens in. Want een airco is toch een energie-slurper van formaat  of niet?  Maar toch… Wie erin slaagt met een warmtepomp op zonnestroom (een deel) van het huis te verwarmen en daardoor het gasverbruik te laten dalen, bespaart energie en wordt nog minder afhankelijk van gas. Of niet soms?

Ik kom er niet helemaal uit. Warmtepomp of zonneboiler. Heeft u er ervaring mee? Tips adviezen? Reageer dan op dit bericht. Uw reacties en adviezen zijn meer dan welkom.

 

 

2 antwoorden
  1. JP Verhage
    JP Verhage zegt:

    Je hoeft niet te kiezen, de zonneboiler gebruik je om efficiënt energie van buiten naar binnen te brengen, De warmtepomp gebruik je om water of lucht naar de gewenste hogere temperatuur te brengen.
    Een zonnecollector, is veel efficiënter voor wat betreft het opnemen van de zonne-energie dan zonnecellen, de uitdaging is echter om het warmte verlies tussen het opvangen en het gebruik tot een minimum te beperken. Om die reden, wordt de zonneboiler veelal gebruikt voor warm tapwater, en veel minder voor ruimte verwarming.

    Indien je overweegt om een cv installatie te vervangen door een warmtepomp, dan kan dat. De radiatoren moeten dan echter wel LTV (lage temperatuur verwarming) radiatoren zijn.
    Verder is vloer- of wandverwarming nog idealer. Hoe lager de temperatuur van de verwarmingsbron, deste efficiënter kan de warmtepomp zijn werk doen.

  2. lah de Waal
    lah de Waal zegt:

    Is het mogelijk om een HR zonneboiler met twee spiralen en lucht warmtepomp samen te voegen bij een HR c.v ketel?

Reacties zijn gesloten.