Is de Tesla Powerwall interessant voor Nederland?

Eind april 2015 was er een ‘Energy Event’ bij Tesla Motors. Een productpresentatie die zoals een Amerikaans bedrijf betaamt omgeven wordt met de nodige persaandacht. Maar dit keer was er dan ook echt iets te melden. Elon Musk, miljardair en eigenaar van Tesla kwam zelf uitleggen dat de energiewereld binnenkort ingrijpend gaat veranderen.

Musk kan visie niet ontzegd worden. Hij maakte van Tesla een gewild en succesvol automerk. Daarbij is Musk behoorlijk ideologisch ingesteld. Hij deelt alle opgedane kennis met iedereen die dat wil, geen patenten, geen rechtszaken, Musk deelt kennis voor een betere wereld. Punt…

Tesla Powerwall

Tesla Powerwall

Tesla Energy is nieuw. Musk verhaalt in zijn presentatie over de zon, belangrijkste energiebron die ongelofelijke hoeveelheden energie naar de aarde stuurt. Een aarde die in rap tempo vervuilt. Zonneenergie is gratis, geruisloos en milieuvriendelijk. De ruimte die nodig is om de hele Verenigde Staten van fossiele brandstof af te halen is veel kleiner dan veel mensen denken. Vooral daar waar ruimte is op daken is het niet moeilijk om energieneutraal te worden (zelfs in een land als Nederland).

Probleem: De zon schijnt niet elke dag en ook niet ‘s nachts

Er is volgens Musk een probleem. De zon schijnt niet elke dag en geen enkele nacht. Zonnepanelen wekken stroom op, maar het is niet zo eenvoudig om die stroom op te slaan en zo onafhankelijk te worden van het stroomnet dat gevoed wordt met fossiele energie.

Probleem: Huidige accu’s niet geschikt voor opslag zonne-energie

Over de huidige beschikbare accu’s op de markt is de Tesla voorman redelijk duidelijk ‘they suck’. Bestaande accusystemen zijn te duur, onbetrouwbaar, moeilijk te integreren, hebben een te korte levensduur, zijn niet efficiënt, niet schaalbaar en zien er lelijk uit.

Oplossing: De Tesla Powerwall

Elon Musk Photo cc JD Lasica @Flickr

Elon Musk

De Tesla Powerwall is een accusysteem voor consumenten en bedrijven dat al deze problemen oplost. De accu neemt overdag stroom op en geeft die als het donker is terug aan het stroomnet in huis. De Tesla Powerwall kan aan de muur gehangen worden en ziet er goed uit. Die muur mag binnenshuis zijn in de garage of bijkeuken, maar ook buiten. Voor een bedrag van $3500,- heeft u een Tesla Powerwall van 10 kWh in huis. Geen stroomuitval meer. het systeem is ergonomisch en veilig. Negen powerwalls kunnen aan elkaar gekoppeld worden. In afgelegen delen van de wereld waar energie duur is, vaak uitvalt of gewoon niet aanwezig is, biedt de Tesla Powerwall met zonnepanelen uitkomst. De eerste powerwalls worden in de zomer van 2015 uitgeleverd.

Voor grootverbruikers is er het Tesla Powerpack, een systeem dat oneindig opgeschaald kan worden. Het gebouw waar de Tesla persconferentie plaatsvindt is uitgerust met een powerpack en draait op zonlicht. Systemen van 1GWh zijn geen probleem, kleine steden kunnen op een Tesla Powerpack worden aangesloten. Elon Musk denkt groot. Met 900 miljoen powerpacks kun je de gehele aarde van energie voorzien. Met 2 miljard powerpacks kun je de aarde van alle elektriciteit voorzien, elektrisch laten rijden én verwarmen. Dat zijn er veel, maar er rijden op aarde ook twee miljard auto’s rond en die worden iedere 20 jaar vervangen.

Het is dus mogelijk. Tesla bouwt aan een enorme fabriek die accu’s gaat produceren. Musk wil ook dit project niet alleen aanpakken. Hij nodigt iedereen uit om mee te denken en te bouwen. Omdat het volgens hem de enige aan hem bekende manier is die ervoor zou kunnen zorgen dat de wereld omschakelt op groene energie.

Tesla Powerwall bruikbaar  in Nederland?

Ervan uitgaande dat de Tesla Powerwall in Nederland leverbaar wordt voor een kleine 3000 euro. Is het dan handig om er een aan te schaffen? Een vraag die misschien niet zo eenvoudig te beantwoorden is. In Nederland kan namelijk worden gesaldeerd. Overtollige zonnestroom kunt u terugleveren en later weer afnemen tegen dezelfde prijs, voor de meesten onder ons ongeveer 22-23 cent per kWh.

Maar Minister Kamp is niet onverdeeld gelukkig met deze regeling. En er zit ook wel iets oneerlijks in. Stroom leveren op een zonnige dag in juni voor een vaste prijs, op een moment dat iedereen stroom levert want de zon schijnt, en deze stroom dan terug komen halen als het vriest en de zon niet schijnt. Tegen dezelfde prijs. Daar zit iets raars in. Tot 2017 (optimisten melden tot 2020) blijft de huidige salderingsregeling van kracht, maar het is zeer wel denkbaar dat er beknibbeld gaat worden op deze regeling en dat bezitters van zonnepanelen minder voor hun geleverde stroom krijgen dan ze moeten betalen voor de stroom die ze afnemen (inclusief belasting).

En vanaf dat moment is de Tesla Powerwall een interessant stuk gereedschap waarmee zelf geproduceerde stroom voor een groot deel precies evenveel waard blijft als gewone stroom kost.

Is de Tesla Powerwall revolutionair en anders dan alle andere oplossingen? Nee eigenlijk niet, maar Elon Musk is een man met visie, en veel geld. Hij wil echt een betere wereld en is in staat heel erg veel media-aandacht te generen voor zijn producten en daarmee een betere wereld.

Wij houden u op de hoogte! Wat vindt u van de Tesla Powerwall? Laat het ons weten.

Wie Musk zelf zijn verhaal wil horen vertellen kan kijken naar de presentatie die hij eind april gaf tijdens het hierboven omschreven persevenement.

https://www.youtube.com/watch?v=yKORsrlN-2k

Foto Powerwall: Tesla Energy
Foto Elon Musk: Photo cc JD Lasica @Flickr

Update: mei 2016

Begin mei 2016 is Tesla begonnen met het uitleveren van de eerste Powerwalls in de Verenigde Staten. Onder de eerste klanten een tiental ‘pilot’ gebruikers die het systeem testen en bevindingen terugkoppelen naar de producent. Maar ook veel reguliere afnemers die bij stroomuitval niet of minder afhankelijk willen zijn van hun leverancier. En natuurlijk ook de gebruikers die zonnestroom willen opslaan voor later gebruik.

Update: oktober 2016

Er zijn in Nederland tot nu toe nog maar een kleine 30 Tesla Powerwalls verkocht. Zo heeft Eneco, dat de exclusieve verkooprechten van de Powerwall in de Benelux heeft, bekend gemaakt. Met ‘andersoortige ‘accusystemen erbij staan er in Nederland nog geen 50 installaties bij particulieren opgesteld. En dat is een tegenvaller, bij aankomst van de eerste container Powerwalls in maart had ook Eneco er meer van verwacht.

De oorzaken liggen voor de hand… Er kan tot 2020 volop gesaldeerd worden en het Nederlandse stroomnet is uitstekend van kwaliteit, betrouwbaar en zeer fijnmazig. Toch blijven de marketeers van Eneco gematigd optimistisch over de verkoopmogelijkheden van de Powerwall. Er start een nieuw initiatief CrowdNett genaamd.

Crowdnett, terugleveren in het groot

De basisgedachte achter CrowdNett is dat Powerwalls vraag en aanbod op het Nederlandse stroomnet mee in evenwicht kunnen houden. De zon schijnt niet altijd en ook de wind laat het soms afweten. Bij pieken of dalen in de vraag wordt dat nu nog opgelost door het aan- of verkopen van elektriciteit.  Met 400 Powerwalls zou één procent van de benodigde capaciteit duurzaam kunnen worden teruggeleverd, oftewel één Megawatt per week. het is niet een druppel op een gloeiende plaat, maar een mooi duurzaam begin…

CrowdNett incentives

Wie een Powerwall gaat kopen en meedoet aan Crowdnett, stelt een derde van de opslagcapaciteit ter beschikking aan Eneco in ruil voor een fikse aanschafkorting. Daarnaast krijgt de producent jaarlijks 450 euro terug betaald voor de geleverde stroom. Zo zouden meer mensen een Powerwall willen en kunnen aanschaffen volgens Eneco. Wij volgen de voortgang voor u op de voet.

Update: november 2016

Bij de productpresentatie van het Tesla zonnedak, is bekend gemaakt dat de Powerwall 2.0 onderweg is. Deze Powerwall brengt de gebruiker een hogere capaciteit van 14 kWh in plaats van 7. Hiermee kan de Powerwall meer huizen volledig off grid zetten. Het is echter de vraag of het systeem hierdoor geschikter wordt voor de Nederlandse markt dan tot nu toe het geval is geweest.

Update: juli 2019

De Tesla Powerwall wordt in Nederland maar mondjesmaat verkocht. En dat is te begrijpen. Zolang de salderingsregeling intact blijft, heeft iedereen gratis de beschikking over een Powerwall met onbeperkte capaciteit en opslag. Naar dit jaar bekend is geworden blijft de salderingsregeling intact tot tenminste 2023. Vanaf dan wordt  wordt deze regeling geleidelijk afgebouwd. Vanaf 2031 krijgen de producenten van zonnestroom een lage  terugleververgoeding voor electriciteit die aan de energieleverancier  teruggeleverd wordt.

En dat is ook het moment waarop thuisaccu’s aantrekkelijk worden en opnieuw in beeld komen. Die accu’s worden de afgelopen jaren ook nog eens stelselmatig goedkoper. En daarmee ook aantrekkelijker. De Tesla Powerwall is in ons land de bekendste thuisaccu. Maar er zijn en komen steeds meer producenten die een soortgelijk product uitbrengen. En aangezien in ons land alle auto’s elektrisch moeten worden, zullen producenten meer onderzoeksmiddelen van inzetten voor het verbeteren van accu’s. Het ligt in de lijn der verwachting dat ook de thuisaccu’s mee gaan profiteren van deze extra R&D. Al met al blijft dit dus een interessant onderwerp dat we voor u blijven volgen.

12 antwoorden
 1. leen
  leen zegt:

  Prima uitvinding alleen in dit kikkerlandtje heb je dagen dat je geen of nauwelijks stroom opwek omdat het grijs en grauw is , dan heb je toch andere bronnen nodig dan je eigen zonnepanelen en aangezien er ook niet altijd wind staat is een liam van archimedes ook niet de ideale oplossing.

  • Carla
   Carla zegt:

   Dagen zonder zon en zonder wind zijn toch wel zeldzaam, Leen! En daar heb je dan hopelijk ooit je Powerwall voor.

 2. Bart
  Bart zegt:

  Het idee is leuk, maar zelfs als het salderen wegvalt is het lastig om de accu terug te verdienen. De winter doorkomen met een accu is onmogelijk. Als we uitgaan van de kleinste powerwall (7kWh) en deze maximaal kunnen inzetten op 250 (van de 365) dgn, duurt het nog meer dan 12 jaar om de investering terug te verdienen. Dan is nog niet met conversie verliezen gerekend.

 3. HB
  HB zegt:

  Een goede zaak eerste klas batterij, maar voor hoelang?
  Tesla nu nog een eersteklas zonnepaneel fabriceren en ik ben om

 4. Carla
  Carla zegt:

  Er zitten een paar onzorgvuldigheden in dit stukje (en helaas ook in het denken van velen over zonnestroom). Eerst die in het stukje. Er staat: “Overtollige zonnestroom kunt u terugleveren en later weer afnemen tegen dezelfde prijs, voor de meesten onder ons ongeveer 22-23 cent per kWh.” Dat is de prijs inclusief BTW en andere belastingen. Die krijg je niet terug als je teruglevert, en terecht, want je hebt ze ook niet betaald. Ga dus eerder uit van 6 cent per kWh, dan lijk je al een stuk minder rijk. Dan de andere misvatting. Om ‘gratis’ te kunnen genieten van zonnestroom, moet je eerst een fikse investering doen. Mijn systeem kostte bijvoorbeeld 16.000 euro, en dat geld verdien ik over een jaar of zeven terug. Al die tijd rendeert mijn spaargeld niet. Is het dan werkelijk eerlijk dat meneer Kamp de salderingsregeling wil ‘versoberen’? Nee, dat wil hij gewoon omdat hij tegen duurzame energie is en die zo veel mogelijk wil tegenhouden zodat zijn vrienden nog zo lang mogelijk geld kunnen verdienen aan fossiele brandstoffen.

  • Roc
   Roc zegt:

   Als je die 16.000 gewoon op de bank had laten staan had je vanwege de huidige lage spaarrente slechts 0.6% gekregen, en daarnaast moet je nog 1.2% aan rendementsheffing afdragen. Per saldo 96 € aan rente en € 192 aan belasting, dus verlies je ieder jaar.

   Jouw installatie verdien je in ± 7 / 8 jaar terug zeg je, dus die levert netto ± € 2000 aan stroom per jaar op. Onbelast. Lijkt me beter dan het andere scenario. Levert je dus € 1800 per jaar aan rendement op, dat is ruim 11%. Dat krijg je bij de bank niet.
   Zo verdien je je installatie dus niet alleen terug terug maar is ie daarna nog zeker 10-15 jaar actief met ook dat hoge rendement. Allemaal winst. Je geld nu op de bank laten staan, dat is onverstandig. Zonnepanelen zijn prima om het te laten renderen, maar je moet wel zeker weten dat je het niet ergens anders voor wilt gebruiken uiteraard.

   Overigens klopt je aanname niet dat je geen BTW etc. terugkrijgt over teruggeleverde stroom. Alleen je vastrecht blijft hetzelfde, maar wat je opwekt kun je 1 : 1 wegstrepen tegen wat je verbruikt. Over een teveel aan stroom moet je zelfs BTW heffen – vandaar ook dat je als potentiele leverancier ook je BTW terugkrijgt bij aanschaf van een systeem.

   • Marcel
    Marcel zegt:

    Vermogens belasting word pas geheven over het bedrag boven €24.000,- (alleenstaand) of €48.000,- (getrouwd/gereg.partnerschap)
    Een veel voorkomende fout/mis opvatting die mensen maken.
    Net als hypotheek schuld.

 5. mark
  mark zegt:

  Ik wil zo graag is iemand die een berekening maakt en laat zien dat het zin of onzin is
  mijn berekening zegt onzin!!!!
  de Tesla Powerwall

  zin of onzin (ik zal zeker fouten maken hoor graag uw meningen)

  klein rekenvoorbeeld:

  verbruik mijn woning voor het gemak 1472 kWh (schommelt tussen de 1380-1500)
  zonnepanelen per jaar 1472 kWh (dit jaar 2015 niet helemaal eerlijk ivm heel veel zon)
  direct verbruik per jaar 405 kWh
  terug levering per jaar 1067 kWh a 7 cent is 74,69 ipv salderen (0.24×1067=256,08)
  verschil 181,39 investering powerwall exclusief montage € 3.675 delen we dat op elkaar dan komt daar 20 jaar uit jaja….
  ————————————
  en dan ga je er nog vanuit dat alle opgewekte energie opgeslagen wordt door de Tesla Powerwall
  en dat is zeker niet het geval in de zomer in mijn geval wek ik tussen maart en september 1269 kWh op dat is 5,9 kWh per dag.(214 dagen)

  en verbruik gemiddeld 4 kWh per dag (is in de zomer minder en meer in de winter denk ik dus ook niet echt correct),
  je kan 7 opslaan dus je zou zeggen dat je iedere dag 3 overhebt, helaas werkt dat niet zo
  na 5,9-4+5,9-4+5,9-4+5.9-4=7.6 gaat de stroom het net in dus even simpel

  5.9-4= 1.9 x 210=399 kWh die je ook nog terug levert

  dus alles op een rij:
  totaal verbruikt 1472 kWh
  direct van de zonnepanelen -405 kWh
  teruglevering aan het net -399 kWh

  over voor de powerwall 668 kWh (á 24 cent is dit 160 euro)

  dus terug verdien tijd minimaal ***3675 euro/160 euro= 23 jaar!!!!!

  de winter hoeven we het al helemaal niet over te hebben daar je dan meer verbruikt als in de zomer(oké aanname van mijn kant)

  ***
  Powerwall kost € 3.675,-. Daar komen nog kosten bij voor een nieuwe omvormer (of de aanpassing van uw bestaande omvormer),
  transport en installatiewerkzaamheden. De totaalprijs hangt dus af van uw persoonlijke situatie.
  laatste nieuws eneco met installatie
  De totaalprijs voor een werkend Tesla Powerwall systeem ligt tussen de 6095 euro en 6795 euro. Hiervoor krijgt u een Powerwall inclusief installatie, een Storedge (zorgt voor communicatie tussen de omvormer en de Powerwall) en aanverwante apparatuur.

 6. Marco
  Marco zegt:

  Mooie gedachte die Powerwall, maar zo lang er geen oplossing is voor het recyclen van accu’s is deze en iedere andere accu oplossing nooit duurzaam.

 7. BMW
  BMW zegt:

  In al die berekeningen mis ik 2 dingen. Het geld op (iedere) rekening wordt alleen maar minder waard, want waar inflatie vroeger een vies woord was, wordt het nu gepromoot in hogere financiële kringen.
  Het belangrijkste is echter dat we ons geld , waar we al dan niet hard voor gewerkt hebben, kunnen inzetten voor de aarde, zodat we onze kinderen geen abstract bedrag op een computerscherm nalaten, maar wel een gezondere aarde, waarin we minder afhankelijk zijn van de multibillionairs die nu de hele wereld, via een groot aantal regeringsleiders, in een ijzeren greep houden. Groene Groetjes van Bette, oma van 3 kleinkinderen.

Trackbacks & Pingbacks

 1. […]  De aandelen worden verhandeld op de Nasdaq, een van de bekende Amerikaanse beurzen. [2]  https://www.bespaarenergie.net/tesla-powerwall [3]  http://www.zelfstroom.nl/Tesla-Powerwall Voor wat betreft crowdfunding in Zelfstroom, zie het […]

Reacties zijn gesloten.