De pomp van de vloerverwarming

Heel veel huizen in Nederland hebben vloerverwarming. Lekker behaaglijk. Er is niets mis met vloerverwarming. Vooral bij nieuwe huizen is vloerverwarming een efficiënte manier van het huis verwarmen. De opgewekte warmte wordt immers mooi verdeeld over de vloer en soms ook de muren.

Bij veel huizen die gebouwd zijn in de negentiger jaren (of eerder) is het systeem van de vloerverwarming nog niet zo efficiënt. Zij hebben een verwarmingssysteem waar bij de vloerverwarming wordt gestuurd met een aparte pomp die het verwarmde water van de CV rondpompt in de vloer.

Deze pomp van de vloerverwarming is een grootverbruiker van energie. Het is met wat simpele ingrepen mogelijk om hier aanzienlijke stroombesparingen te realiseren. We gaan u uitleggen hoe.

Waarom is deze pomp een grootverbruiker? Dat is niet zo moeilijk, bij veel mensen loopt deze pomp 24 uur per dag. Er is bij apparaten die 24 uur per dag draaien een gulden regel waarbij een stroomverbruik van 1 watt gelijk staat aan ongeveer 2 euro kosten per jaar. Als uw pomp 50 Watt vermogen trekt en continue loopt, dan kost u dat om en nabij de 100 euro per jaar.

Standen

Pomp vloerverwarming: sluipverbruiker van formaat

Veel vloerverwarmingspompen hebben verschillende standen waarop ze kunnen werken. De installateur kiest vaak voor de hoogste stand. In ons geval 90 Watt. Deze keuze is te begrijpen. De vloer is snel warm, en dat is wat de klant wil. De verwarmingspomp in kwestie trekt voor 180 euro per jaar aan elektriciteit. Door de vermogensschakelaar op de pomp te verstellen naar het laagste niveau (in ons geval 20 watt), daalt het verbruik met 70 Watt per uur, oftewel bijna 1,7 KWh per dag. En wanneer de verwarming in de winter regelmatig loopt, en de vloer opgewarmd is, dan is er nauwelijks sprake van comfortverlies. Ook op een lager vermogen houdt de pomp de vloer keurig op temperatuur.

 

 

En het werd zomer

Het bezuinigen houdt nog niet op. Er zijn heel erg veel huizen in Nederland waar ook in de lente, zomer en herfst de pomp van de hiervoor geschetste vloerverwarming gewoon doordraait. Waarom? Omdat niemand dat in de gaten heeft. En zo slurpen de Kilowatts gestaag weg. Bij de schrijver van dit artikel draaide de pomp al 12 jaar onafgebroken op 90 Watt voordat iemand dat in de gaten kreeg. We waren inmiddels en kleine 9000 kilowattuur verder.

In de zomer hoeft de pomp van de vloerverwarming helemaal niet te draaien. Dat is nergens voor nodig. Alhoewel… Het is niet goed voor de pomp als die te lang stilstaat. Vandaar dat het beter is om de pomp iedere dag even kort te laten draaien, ook in de zomer. U koopt hiervoor een simpel schakelklokje van een euro op vijf en stelt dit in op een kwartier draaitijd per dag.

De pomp van uw vloerverwarming blijft zo in tiptop conditie. Een kwartiertje per dag  in plaats van 24 uur wil zeggen dat het stroomverbruik met 90% daalt. En dat hakt erin ook als uw pomp maar 20 Watt nodig heeft. Die schakelklok verdient u binnen een paar maanden terug.

Ook in de winter kan de schakelklok zijn werk doen. Het is namelijk bij een vloerverwarmingssysteem met een losse pomp die continue draait helemaal niet nodig dat de pomp ‘s nachts loopt. Behalve wanneer ook uw ketel ‘s nachts doordraait. Maar wanneer u tot de categorie Nederlanders behoort die ‘s avonds de verwarmingsthermostaat naar beneden draait, dan hoeft de pomp ‘s nachts niet te lopen. U kunt dit eenvoudig instellen met dezelfde goedkope klokschakelaar.

En zo kunt u zonder enig comfortverlies, enorm besparen op een stille grootverbruiker van energie.

30 antwoorden
 1. Rita Slooter
  Rita Slooter zegt:

  Wij hebben sinds 4 dagen een nieuwe DAB-watercirculatiepomp voor onze vloerverwarming. Hij maakt zoveel ruis vergelijkbaar met een slechte travo. Daarom laten we hem nu slechts 2 x 1 uur draaien per dag, middels een tijdsklok. Twee vliegen in één klap, minder last van herrie en minder stroom verbruik. De installateur zei echter dat de pomp voor de vloerverwarming moest blijven draaien, anders zou hij vastlopen. Heeft hij gelijk? Maakt het nog uit welke pomp je hebt?

  • admin
   admin zegt:

   Nee dat maakt niet zoveel uit. In principe volstaat een kwartier per dag voor alle pompen. En dat gaat prima met een tijdklokje. U bespaart er een hele hoop energie mee.

   • roger
    roger zegt:

    mijn pomp is van de zomer dus vastgelopen. installateur kwam er pas na vele uren werk achter. even 200 euro moeten aftikken. hoe plaats ik een tijdschakel klok tussen de pomp om zo in de zomer de pomp te kunnen laten lopen?
    (mijn verwarming draait op een buitensensor; weersafhankelijke regeling)

    • admin
     admin zegt:

     Koop gewoon een tijdschakelaar bij de dhz markt en zet die op de stekker van de pomp. Stel de schakelaar in de zomer zo in dat de pomp in de zomer 15 minuten per dag draait. In de winter verwijdert u de schakelaar.

    • P.Oekie
     P.Oekie zegt:

     Mijn pomp (Grondfos) was ook vastgelopen. Oplossing; afdekplaatje er af halen, met schroevendraaier de as even stukje laten draaien, stroom erop, werken weer.

  • admin
   admin zegt:

   Niets. Radiatoren worden wam, vloer warmt niet op. Er gaat niets kapot.

   • Tourjabe
    Tourjabe zegt:

    Helaas niet altijd het geval. De kans bestaat dat de pomp van de ketel alsnog door de vloer verdeler heen drukt.
    Dit houdt in dat de vloer alsnog op warmt en er dus energie verbruik is EN dat de CV ketel / leidingen meer geluid produceren.

 2. Axel
  Axel zegt:

  Mijn huis is van 2006 maar hoe weet ik nu of ik een energie zuinige pomp heb die zich misschien zelf wel uitzet?

  • admin
   admin zegt:

   Ik zou zeggen door een tijdje te meten. Een bedrijf als Conrad heeft een heel arsenaal energiemeters. Al vanaf 10 euro. Ga naar conrad en zoek op energiekosten meters. Sluit de meter aan op de stekker van de pomp, zet de verwarming eerst aan, dan uit en kijk (meet) wat er gebeurt.

 3. Wouter
  Wouter zegt:

  Ook ik kwam er pas na een jaar achter dat vloerverwarmingspompen veel stroom verbruiken. Heb er 3 die op max (50Watt) stonden.
  Schakelklok is een matige oplossing. Er zijn ook speciale pompschakelaars. De temperatuursensor hiervan bevestig je (bijv. met een tiewrap) op de aanvoer van warm water. Zodra deze opwarmt gaat de pomp draaien, is hij koud (uiteraard instelbaar) dan gaat de pomp uit. Kortom de pomp draait exact dan als het nut heeft!
  En in de zomer draait hij elke 2 weken een minuutje.
  Ik heb de mijne van Tercal maar er zijn ook andere merken.

 4. jan
  jan zegt:

  Wouter heeft het enige juiste antwoord een temp instelbare speciale pomp schakelaar die aangaat als de aanvoerleidingwarm wordt, koste voor een analoge 45 euro probleem opgelost.

 5. tertia
  tertia zegt:

  Ik heb een Thermia Villa warmtepomp.
  De handeiding rept niet over het aanpassen van het vermogen.
  Ik heb wel verschillende bedrijfsstanden, maar die pas ik bv in de zomer aan, als ik alleen wil dat het apparaat tapwater produceert.
  Maar ik kan er niet achter komen hoe ik in de winter het vermogen zou kunnen aanpassen, is iemand bekend met dit merk apparaat?

 6. Paul
  Paul zegt:

  Vraag aan Wouter

  mijn verdeler zit een eindje van de ketel af, ongeveer 10 meter. Moet er dan geen flow zijn voordat de aanvoerleiding warm wordt. Met andere woorden : als de verdelerpomp uitstaat totdat de aanvoerleiding door geleiding warm wordt en dan pas aanslaat gaat het mijns inziens op deze afstand nooit gebeuren.
  Volgende vraag. Hoorde dat de oude verdelerpompen op wisselstroom draaien en dat nieuwe energie meer zuinige pompen op gelijkstroom.

 7. liesbeth
  liesbeth zegt:

  ik heb een pomp van grondfos de onderste van de 2 blauwe op de foto boven
  waar en hoe moet ik hem regelen zodat hij minder energie verbruikt

 8. Timo
  Timo zegt:

  Ik heb mijn pompen teruggedraaid naar de laagste stand (65 -> 20). Resultaat is dat de CV nu continue brandt en de vloeren nauwelijks meer opwarmen. In mijn situatie werkt dit echt niet. Leidt in mijn ogen tot een hoger gasverbruik.
  Bijkomend probleem is dat de radiator die in de badkamer is geïnstalleerd ter ondersteuning van de vloerverwarming nu ineens veel langer aanstaat en veel warmer wordt met als gevolg 4 gebarsten tegels! Mogelijk dat deze barsten al latent aanwezig waren maar nu zijn ze in ieder geval volledig zichtbaar (2.5 jaar na aanbrengen). En dat na 1 nacht terugdraaien van de pompen….. Dus bezint eer gij begint!
  Ik heb nu 2 Tercal pompschakelaars gekocht. Lijkt mij een betere oplossing! Dan blijven de pompen op vol vermogen draaien maar enkel als er warm water wordt aangevoerd.

 9. Timo
  Timo zegt:

  Vandaag de pompschakelaars geïnstalleerd. Het moeilijkste van alles was het plaatsen van de 4 schroefjes waaraan beide schakelaars opgehangen moeten worden :-). Wat testen gedaan en het werkt perfect. Ergens tussen de 30-35 graden instellen. Komt niet zo nou lijkt mij. Het gaat er vooral om dat de pompen uitstaan als de kachel niet aan is.

  • Jochem
   Jochem zegt:

   Pompschakelaar is een grote energiebespaarder, en we hebben nu geen last van continu geruis. Installeren is een groot woord voor hoe eenvoudig het was.

   Ik heb op 25 +/- 1° gezet. Hij moet zo snel mogelijk beginnen met pompen en doorgaan zo lang er warm water aangeboden wordt. Scheelt toch weer en zit voor mijn gevoel dichter bij de optimale verdeling tussen gas- en elektriciteitsverbruik.

   Hier ook Tercal, maar we hadden net zo makkelijk een ander merk gekocht. Deze doet het in ieder geval heel goed. Pompschakelaar is ook voor de zomer een goede beveiliging tegen vastlopen, voor de mensen die normaal (tegen de handleiding in) de stroom van de pomp afhalen.

   In de zomer wil ik de vloerverwarming als koeling gaan gebruiken. Ik kan daar weinig info over vinden. Ik denk dat het continu draaien van de pomp dan een must is.

   We gaan in dat geval een zuinigere pomp kopen. Is het voordeel van de schakelaar iets kleiner, maar het geheel alsnog veel zuiniger.

 10. Lammie
  Lammie zegt:

  Wij hebben vloerverwarming nu in de zomer slaat de motor van onze vloerverwarming aan… De ketel niet… Eerst was alleen de verdeler boven maar nu ook beneden… Wat kunnen we hier aan doen?

  • admin
   admin zegt:

   Zoek de stroomaanvoer van de verdeler beneden en zet er een tijdschakelaar tussen.

 11. Bernard
  Bernard zegt:

  Optimaal besparen?

  Alpha2 van Grundfos (Energielabel A, terugverdientijd tov klassieke pomp is circa 2 jaar, 145kWh/jaar)
  + Pompschakelaar (tot 70% minder energieverbruik van de toch al zuinige pomp)
  + Uitvoertemperatuur van ketel verlagen naar 60 graden Celsius (is vaak standaar 75 graden, maar mijn vloerverwarming laat maximaal 55 graden door, dus waarom warmer stoken dan nodig)

 12. Jesse
  Jesse zegt:

  Beste allen,

  Mogelijk hebben jullie iets aan deze reactie.

  Zelf heb ik er een redelijke uitdaging van gemaakt om zo energie zuinig mogelijk te leven. (met behoud van comfort) Ik woon met 2 pers. in een 2 onder 1 kap arbeidershuis uit 1934. Echter in 2011 hebben we dit helemaal gestript en geïsoleerd, dubbel glas, etc, dus tegen de buitenmuren aluminium isolatie, steenwol en dan gipsplaat. Op de betonnen vloer die er lag een laag piepschuim gedaan, dan de vloerverwarmingsplaten, waar ook wat piepschuim aan zit en dat afgestort met een zand cement vloer. We maken gebruik van een vloerverwarmingspomp van Grundfoss.
  Inmiddels heb ik ook een pompschakelaar aangeschaft en dat werkt naar mijn idee goed. Ik heb de thermostaat nu zo ingesteld dat de temperatuur varieert tussen circa 18 graden ‘s nachts en 19 graden overdag, einde van de middag, wordt in huis dan ongeveer 20 graden. De ketel hoeft dan niet teveel bij te verwarmen en wordt de vloer niet helemaal koud. (tevens weersafhankelijke regeling) Om het huis te verwarmen gebruik ik op deze manier circa 1 a 2 kuub gas per dag, niet al teveel toch? Volgens mij kom ik dan incl overig gasverbruik op circa 650 a 700 kuub per jaar.
  aangezien 20 graden vrij koud is, stook ik ook graag de houtkachel op ‘s avonds, dan is het snel 22 tot 24 graden.

  Waar ik benieuwd naar ben is jullie gasverbruik met vloerverwarming, zodat ik kan vergelijken of mijn verbruik een beetje ‘zuinig’ is. Wat ik wel opmerkte is dat als ik de vloerverwarming maximaal opstook, dat je dan al snel aan 6 kuub gas per dag zit.

  • admin
   admin zegt:

   Als je de vloerverwarming opstookt kost dat inderdaad al gauw een kuub of vijf. En dat is omdat je hele vloer moet worden opgewarmd en dat duurt even. Je zit er niet ver langs dus. Ik hoop dat je ook in koude dagen je gasverbruik zo laag weet te houden…

 13. mark
  mark zegt:

  Vraagje:

  Ik sta voor de keuze tussen vloerverwarming of plaatsen radiatoren in het zicht.

  We wonen in een boerderij uit 1902, 30 mm dikke eikenhouten vloer met daaronder een laag multiplex. Dat ligt op een epoxygietvloer van 8mm (ik snap die ook niet precies). Daaronder de rest van de 30 cm dikke vloer. Geen kruipruimte.

  Aannemer biedt aan om vloerverwarming in te frezen nadat de houten vloer is verwijderd.

  Ik vraag me af wat ik nog kan doen om vloerverwarming energiezuinig er te krijgen dan 3 radiatoren in onze 200m3 woonkamer.

  Ik neig naar vloerverwarming maar ben onzeker over de comfort winst en energieverbruik in mijn subideale situatie. Geen isoplaat onder de vloer, geen noppen plaat, gewoon een slakkenhuis gefreesd in de vloer.

  Wat kunnen jullie me aanraden? Ik dacht zelf aan iets van alufolie of iig een hoge reflectie waarde en goede isolatie. Bestaat zoiets gemaakt voor de in te frezen vloerverwarming?

  Thanks voor jullie tips!

  Mark

 14. Willem
  Willem zegt:

  Hallo, ik heb een verdeler van Grundfoss in de woonkamer in een pas gebouwd huis. De pomp maakt best veel lawaai. Maar als ik de pomp uitzet loopt de temp. van de verdeler (Robot?) op naar 50 grd.
  Hoe kan het dat de temp zo oploopt en hoe kan ik dit voorkomen?

  alvast bedankt voor de tips!

  Willem

  • tim
   tim zegt:

   Dan moet je de thermostaat knop een stand lager zetten op de vv unit.
   Normaal mag de temp bij pomp uit helemaal niet zo hoog oplopen maar druk, denk ik de cv pomp toch water door. Een deel slang zal dan ook wel warm worden?. Ik zou de knop stand lager zetten. En ruisen is veel al een niet goed ontluchte installatie.

   En als je de vv pomp steeds uit zet ivm stroom realiseer je dan dat teveel temperatuur verlaging, 3 graden max verschil overdag en nacht, doe je meer kost het ook veel meer gas om de boel op temperatuur te krijgen.

 15. John
  John zegt:

  Hallo Willem,

  ik heb exact hetzelfde probleem, alleen heb ik er een pompschakelaar tussen zitten.
  het rare is dat de afvoer meter oploopt tot meer dan 50 grd en dan begint de verdeler raar te tikken.

  De oorzaak is in mijn ogen is dat pompschakelaar te laat inschakelt waardoor het warme water niet weggepompt wordt.

  Momenteel heb ik de pompschakelaar ertussen uit gehaald, en de pomp op de laagste stand gezet.

  Mijn advies is, is om de pomp niet uit te zetten, deze moet zowiso elke dag 10 minuten minimaal draaien anders is de kans dat hij vastloopt.

 16. John M
  John M zegt:

  Ik ben al enige tijd op zoek naar informatie over besparen op gas en in mijn geval stadsverwarming. Ik heb vloerverwarming met een pompschakelaar. Dit werkt prima. Door de pompschakelaar bespaar ik op elektriciteit. Echter stadsverwarming is een duur. Hierop wil ik besparen, alleen weet ik niet hoe. Zal ik de pomp in de hoogste stand (3) zetten en de maximale toevoerwarmte van 50 graden, zodat de vloer snel warm wordt, waardoor de thermostaat snel afslaat (en de pomp ook) of moet ik kiezen voor een lagere pomp stand? Het eerste klinkt mij het meest logisch. Wie kan me helpen?

  • Pieter
   Pieter zegt:

   Beste John,

   Wat voor vloerverwarming systeem heb jij op stadsverwarming draaien? Wij overwegen dit ook. Waar plaats je pomp/verdeler. En is het toepasbaar onder houten vloer?

 17. Jan
  Jan zegt:

  Mijn huis heeft vloerverwarming, maar ik heb eigenlijk nooit nagedacht over de efficiëntie van de warmtepomp. Handig dat men de pomp kan afstellen, zodat men minder stroom verbruikt. Ik ga hier eens naar kijken.

Reacties zijn gesloten.