stroom goedkoop door zonnepanelen

Montage van zonnepanelen: kant en klaar setjes

Er is een duidelijke kentering waarneembaar voor wat betreft de montage van zonnepanelen bij particulieren.

Een jaar of vijf geleden moest je als zonnepanelenbezitter vaak aan mensen uitleggen waarom je de zonnepanelen had aangeschaft en wat nu precies de bedoeling was. De reacties waren overwegend lauw. Zonnepanelenbezitters werden gezien als mensen met een hoog geitenwollen-sokken-gehalte.

Wanneer en waardoor nu precies de omslag heeft plaatsgevonden, weet ik niet. Misschien dat de tijd er nu -medio 2013- wel rijp voor is. Op steeds meer daken verrijzen zonnepanelen en steeds meer mensen gaan over tot plaatsing. Inmiddels zijn er meer dan 70.000 zonnedaken bij de gezinnen van Nederland.

montage zonnepanelen in eigen hand?Zo in het midden van het vorige decennium was montage van zonnepanelen iets dat je bijna altijd door een gespecialiseerd bedrijf liet verzorgen. Deze bedrijven importeerden panelen en verzorgden de montage van zonnepanelen en subsidieaanvragen voor de SDE subsidie. Geen overbodige luxe want die SDE papieren invullen was bepaald geen sinecure en een zonnestroominstallatie kostte tenminste het driedubbele van wat er vandaag de dag voor moet worden neergeteld.

Het afgelopen jaar zette de ommekeer langzaam in. Het begon met installatiebedrijven. Die hebben door de crisis in de bouw minder te doen en gingen op zoek naar aanverwante activiteiten. De montage van zonnepanelen is een activiteit die prima bij ze past. In ieder dorp is momenteel wel een installateur actief die de zonnepanelen bij u komt plaatsen als u dat wilt.

Maar het einde is nog niet in zicht. Want zodra ergens een markt ontstaat wordt die toegankelijk gemaakt voor consumenten en verandert de distributie. Konden we vijf jaar geleden alleen nog panelen kopen bij de vakhandel en vanaf vorig jaar dus ook bij het lokale elektrotechnische installatiebedrijf, inmiddels liggen er ook kant en klaar setjes bij de bouwmarkt die u zelf kunt monteren.

Monteer zelf uw zonnepanelen

In het EON magazine staat een interessant artikel over het zelf monteren van zonnepanelen. Er wordt met tekeningen uitgelegd hoe dat moet. En wie zelf monteert kan geld besparen, dat kunt u ook in een artikel elders op deze site lezen. Nu vind ik niet eens zozeer het zelf monteren heel erg belangrijk, maar wel het feit dat er gemeld wordt dat bij 11 vestigingen van Karwei kant en klaar sets van drie panelen met omvormers en bevestigingsmateriaal te koop zijn die u zelf kunt monteren: Er is volgens het artikel geen elektrawerk nodig: de stekker in het stopcontact en klaar!

Ik heb er nog geen zicht op in hoeverre deze EON/Karwei setjes interessant zijn qua opbrengst en aanschafprijs. Maar het doodsimpele feit dat er kant en klaar sets bij de bouwmarkt liggen, geeft aan dat de markt ingrijpend aan het veranderen is. Het wordt voor consumenten gemakkelijker gemaakt om zonnepanelen te installeren en dat is een goede zaak. Want ook de vakhandel weet dat diegenen die een setje van drie panelen kopen én nog plaats over hebben, altijd terug komen voor een fikse uitbreiding van de installatie.