zonnepanelen

Invoerheffing zonnepanelen uit China. Wat zijn de gevolgen voor u?

Sinds 6 juni wordt er door de Europese Unie een Invoerheffing zonnepanelen van 11,8% geheven op  in China geproduceerde panelen. Volgens Europa dumpen de chinezen massaal hun panelen op onze markt, tegen of beneden de productie kostprijs. Europese producenten van panelen komen hierdoor in het nauw of gaan zelfs failliet.

Tijdelijke invoerheffing zonnepanelen

Er is sprake van een tijdelijke heffing die gedurende twee maanden geldt. Daarna wordt bezien of de heffing moet worden aangepast (dat kan naar boven en naar beneden), of zelfs geheel moet verdwijnen, maar dat laatste is onwaarschijnlijk.

Invoerheffing zonnepanelen uit china is van kracht

Importheffing zonnepanelen uit china

De chinezen zijn vanzelfsprekend niet blij met de heffing en hebben inmiddels aangekondigd een heffing in te gaan voeren op Europees Staal. En ook dat doet pijn. Ook wordt naar verluidt een heffing op Europese wijn voorbereid. En daarmee zou deze anti dump heffing de opmaat kunnen zijn voor een nieuw handelsconflict tussen China en Europa.

Invoerheffing zonnepanelen: wat zijn de gevolgen?

Wie rondkijkt en zich oriënteert bij de aanschaf van zonnepanelen, ziet dat de gevolgen van de Europese Invoerheffing Zonnepanelen nog niet overal zichtbaar zijn. Dat heeft een paar redenen. Allereerst zijn er nog producenten die volop panelen aanbieden die vóór de de ingangsdatum van de invoerheffing zonnepanelen zijn ingevoerd. Daar is dus géén heffing van kracht. Ook zijn er natuurlijk de panelen die afkomstig zijn uit Europa of de Verenigde Staten, deze panelen vallen buiten de invoerheffing zonnepanelen en zijn dus ook niet duurder geworden. Wel mag erbij gemeld worden dat deze panelen doorgaans al aanzienlijk duurder waren dan de Chinese panelen en dat hier dus niet zoveel veranderd is.

Invoerheffing zonnepanelen: invloed op terugverdientijd

De kosten van een installatie zonnepanelen fluctueren heftig. Meestal gaan de prijzen steeds meerder naar beneden, maar niet nu. Maar eens even kijken wat e.e.a. in de praktijk inhoudt. De vermelde prijzen in dit artikel gelden medio juni 2013.

Stel u wil een installatie zonnepanelen aanschaffen van 2000 Wp. Dat is niet de grootste installatie, maar wel een installatie die je in de pratijk heel vaak tegenkomt, om de doodsimpele reden dat veel mensen niet meer panelen op hun dak kwijt kunnen. Deze installatie van 10 panelen inclusief omvormer, kabels en bevestigingsmateriaal kost ongeveer 2600 euro. Bij een goede ligging wordt jaarlijks 1800 kWh geproduceerd. U krijgt over dit bedrag eenmalig 15% subsidie van het Ministerie van Economische zaken, oftewel 390 euro. Wat resteert is een investering van 2210 euro.

De gemiddelde kostprijs van stroom is 23 cent per kWh. Bij de geraamde productie bespaart u 1800*23 cent oftewel 414 euro per jaar. Terugverdientijd 5,3 jaar. Een rendement op uw investering van ruim 18%. Oftewel tienmaal zoveel als het rendement op een spaarrekening bij een gerenommeerde Nederlandse bank.

Een los paneel kost 168 euro, tien panelen kosten 1680 euro. Oftewel 64% van uw investering is paneel-gerelateerd. Over deze 1680 euro is inmiddels 11,8% invoerheffing zonnepanelen verschuldigd, 198,24 euro om precies te zijn. Dit is minder dan de helft van de jaarlijkse besparing die u realiseert (414 euro). Dat wil zeggen dat de terugverdientijd ongeveer met een half jaar toeneemt. U blijft echter nog steeds binnen de zes jaar en heeft daarna nog heel veel jaren ‘gratis groene stroom’ uit uw panelen.

Wat niet is meegenomen

In bovenstaand voorbeeld zijn de montagekosten niet meegenomen, veel mensen doen dit zelf, het is niet moeilijk. Wie de montage laat verzorgen is hiervoor een bedrag tussen de 500 en 1000 euro kwijt. Verder gaan omvormers over het algemeen korter mee dan de panelen, u zult ze waarschijnlijk een keer moeten vervangen, maar wel pas als uw panelen zich al lang terugverdiend hebben.

Invoerheffing zonnepanelen: de conclusie

Door de invoerheffing zonnepanelen stijgt de terugverdientijd van zonnepanelen van ruim vijf naar iets minder dan zes jaar. Wie zelf monteert heeft ook mét een Invoerheffing zonnepanelen de gehele investering na een jaar of zes terug verdiend. Dat is een rendement op de investering van ruim 16%. Uw stroomrekening daalt inmiddels vanaf de allereerste dag dat uw panelen beginnen te produceren.

Dit rendement is bij de huidige rentestand meer dan 10 keer zo hoog dan de rente die u ontvangt op uw spaargeld. En dat is een enorm verschil.

Bron:

Een deel van de gegevens in dit artikel is afkomstig van de website van Floris Wouterlood