zonnepanelen

Helft nieuwe energieprojecten in Europa is zon gerelateerd

Het aandeel duurzame stroom in de Europese stoomopwekking blijft stijgen. De Europese Windenergie Associatie (Ewea) heeft hierover cijfers bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat er binnen de Europese Unie in het afgelopen jaar voor een kleine 32 GW aan duurzame elektriciteitsopwekkers is geraliseerd. En dat is ruim 70 procent van alle nieuwe capaciteit die werd gerealiseerd (bijna 45  GW) dus inclusief de fossiele opwekking.

En wanneer deze trend zich voortzet (70% van alle nieuwe opwekking duurzaam), dan zal op termijn ook de gehele Europese productie ‘verduurzamen’. En dat is goed nieuws. Wat ook opvalt is dat niet de wind, maar de zon aan terrein wint. Bijna de helft van de nieuwe opgeleverde capaciteit komt voort uit zonnepanelen. Meer dan tweemaal zoveel dan nieuwe stroomopwekking uit gas en wind, die ongeveer even groot zijn.

In heel Europa (27 landen) staat nu bijn 94 GW aan windvermogen. Dat is 10% van het totale Europese vermogen. Nederland kan 4,4% van haar elektriciteitsbehoefte opwekken met wind, België bijna 3%.

Europees wind-aanvoerder zijn de Denen. Zij halen bijna 26% van hun energie uit windmolens (3,8 GW) En alhoewel de Duitsers procentueel niet zo groot zijn als de Denen, winnen ze het glansrijk wanneer we naar de absolute aantallen kijken. Met 29,1 GW is Duitsland de grootste wind elektriciteitsproducent van Europa.