Sinds een paar maanden wordt in Nederland de Youless te koop aangeboden. Een systeem om je elektriciteitsverbruik nauwkeurig te monitoren. Nu zijn er al diverse systemen in de handel die dat ook kunnen, maar omdat de Youless is gekoppeld aan internet, was de belangstelling van de auteur van dit bericht direct gewekt.

Eerder beschreven we onze ervaringen met het Plugwise systeem en de Wattcher. De Plugwise heeft ons insziens als grootste nadeel dat het totaalverbruik niet geregistreerd wordt, de Wattcher heeft slechts een historie van een dag en is prima, maar gegevens bijhouden is wel erg arbeidsintensief.

De Youless belooft hieraan een eind te maken. Nooit meer meterstanden noteren, zo lezen we op de website. Met een investering van om en nabij de 80 euro is de Youless ook nog eens redelijk betaalbaar. Tijd om er eentje te bestellen.

Installatie Youless

de Youless installeren is een fluitje van een cent. Zeker als de internetrouter zich, zoals bij heel veel mensen, ook in de meterkast bevindt. De Youless wordt over de led van de meter geplakt en met het lokale netwerk verbonden. Daarna is het instellen via een PC op hetzelfde netwerk een kwestie van een paar minuten. Het verbruik wordt realtime bijgehouden. De Youless slaat de gegevens op.

Gegevens uit de Youless exporteren

Youless

Youless

Het geheugen van de Youless module is beperkt, iedere minuut worden de gegevens opgeslagen. Vandaar dat slechts van het eerste uur de gegevens per minuut worden vastgehouden. Vanaf dat moment worden de geregistreerde intervallen groter. Het dagverbruik kan tot een jaar lang worden terug gelezen uit de module.

En dat is niet voldoende voor de gemiddelde Youless gebruiker. Die wil realtime inzicht en in het stroomverbruik en dan liefst nog in een zo klein mogelijke interval. Daarvoor zijn er een paar mogelijkheden.

Youless gegevens naar Excel 

Er is op de website van Youless een module beschikbaar waarmee het geheugen van de Youless kan worden uitgelezen en vervolgens geïmporteerd in Excel. Vervolgens kunnen de gebruikers met Excel en de data van de Youless aan de slag.

Youless gegevens naar Bidgely

De gegevens van de Youless kunnen ook automatisch iedere minuut worden geupload naar een externe (in dit geval Amerikaanse) dataprovider Bidgely. Die bewaart de gegevens voor u en presenteert dag- week en maandgrafieken van uw verbruik. Bidgely is Amerikaans en dat heeft wat nadelen. De grafische output is beperkt, het systeem kan niet met euro’s overweg en de correctie voor gebruikers met zonnepanelen werkt niet. Het team van Youless meldt op de site dat er hard gewerkt wordt aan het verbeteren van de output van Bidgely. In Amerika herkent Bidgely patronen in uw elektriciteitsverbruik en geeft dan ook aan hoeveel de grootverbruikers u nu precies gekost hebben. Deze optie doet het in Nederland nog niet. De reden daarvoor is eenvoudig. Onze koelkasten verbruiken nog geen derde van de stroom van een gemiddelde Amerikaanse koelkast. En dat geldt ook voor andere apparaten. De verschillen zijn aanzienlijk.

Youless gegevens in een eigen database

Wie er een hekel aan heeft om gegevens te exporteren naar een provider in de Verenigde staten die hij niet kent, kan ervoor kiezen om de data die de Youless produceert op te slaan in een eigen (eventueel extern gehoste) mysql database.

Op Tweakers loopt een interessante discussie over dit onderwerp. U vindt er erg veel informatie over de Youless en programmeurs stellen niet alleen hun bronnen beschikbaar, maar helpen u ook nog eens bij het installeren.

Bureaublad Iphone en Android widget

En omdat een goed geïnformeerd mens minder elektriciteit verbruikt zijn er nog een drietal andere manieren om de Youless uit te lezen, er zijn widgets voor op het bureaublad van uw Windows PC, er is een app voor de Iphone en de Android App is onderweg (volgens Youless). Veranderingen in het gebruik worden onmiddellijk zichtbaar. Zo kunt u uw verbruik beter beheersen.

Met de Youless uw continueverbruik en sluipverbruik verlagen

Wanneer u slaapt zou uw huis op de koelkast en diepvries na eigenlijk elektrisch dood moeten zijn. U slaapt immers en elektriciteit die dan verbruikt wordt is voor 99% nutteloos (op de diepvries en koelkast na natuurlijk). Nu is het zo dat hier in de praktijk maar weinig van terecht komt. Hele straten slapen met een nachtverbruik boven de 200 Watt. Dat wil zeggen dat er ‘ergens in huis’ terwijl iedereen slaapt 200 Watt stroom verbruikt wordt, meestal continue.

En constant verbruik is duur, heel duur. Een Watt permanent kost 2,00 euro per jaar. Een continue-verbruik van 200 Watt kost dus 400 euro per jaar. Iets waar we niets aan doen om de doodsimpele reden dat we het niet weten. Een lekkende kraan repareren is al moeilijk genoeg. We reageren -soms met tegenzin- omdat we de kraan zien en horen lekken. En omdat het geld kost doen we er wat aan. Maar als er 24 uur per dag door sluipverbruik voor honderden euro’s per jaar aan elektriciteit weglekt, dan vinden we dat klaarblijkelijk niet erg. We zien het niet, weten het niet en willen het misschien ook gewoon niet weten.

In de strijd tegen continue-verbruik, sluipverbruik, onzinstroom of hoe u het ook noemen wilt, is de Youless van onschatbare waarde. Want het apparaat meet en registreert 24 uur per dag uw verbruik. U kunt ’s ochtends na het ontwaken direct zien hoeveel u in de nacht ervoor in blokjes van 10 minuten aan stroom verbruikt heeft. U ziet precies wanneer uw verbruik het aller allerlaagst was en kunt met deze gegevens aan de slag. Wie het continueverbuik met 40 Watt verlaagt (en geloof me dat is een peuleschil) heeft de Youless binnen een jaar helemaal terug verdiend. U neemt één energiebesparende maatregel per dag (stekker van de Senseo eruit, doordrukstekker bij de TV hoek, digitale TV decoder uit, oplaadapparaten uit de stekkers etc…) en ziet onmiddellijk uw continue verbruik dalen.

En voor zover ons bekend is de Youless het enige apparaat in zijn prijsklasse die u deze informatie levert. De komende maanden gaan we intensief aan de slag met de Youless en houden u op de hoogte.