Sluipverbruik verminderen met een Homewizard P1 meter

homewizrd p1 meterEen Homewizard verbruiksmeter kan zich supersnel terugverdienen. De gastarieven en elektriciteitstarieven zijn geëxplodeerd. Het heeft er alle schijn van dat de prijzen nog lang hoog blijven. Wie een nieuw termijnbedrag van zijn energieleverancier doorkrijgt voelt zich vaak machteloos. Om de kosten naar beneden te krijgen zijn vaak enorme investeringen nodig. Laat staan als je in een huurhuis woont en zelf nauwelijks of geen invloed hebt op je maandelijkse stroom- en gasconsumptie.

Toch zijn er mogelijkheden om minder geld uit te geven. In dit artikel gaan we nader in op het terugdringen van uw energieverbuik en dan in het bijzonder het sluimerverbruik met behulp van een Homewizard P1 meter.

Sluipverbruik is eigenlijk hetzelfde als een bekeuring

U komt thuis en vindt op de mat een envelop van het CJIB, een bekeuring omdat u ergens zes kilometer per uur harder heeft gereden dan was toegestaan. Dat is niet fijn. Misschien haalt u uw schouders op, maar de meesten van u hebben er flink de pé in, en balen van de bekeuring. Je moet namelijk betalen voor iets waar je helemaal niets aan hebt, wat je geen voordeel oplevert en wat eigenlijk niet gehoeven had. Het is te begrijpen dat mensen daar niet blij mee zijn.

Maar diezelfde mensen die balen van die bekeuring van een paar tientjes, betalen soms jaarlijks honderden euro’s aan sluimverbruik voor apparaten die ze niet nodig hebben, tenminste op dat moment. Geloof me, het kost vaak meer dan een bekeuring, en u heeft er géén last van, maar dat is alleen maar omdat u het niet weet. Tijd voor actie!

Een Watt permanent verbruik kost…

We gaan niet op jacht naar grootverbruikers zoals de jacuzzi, dat heeft u waarschijnlijk al gedaan. Nee, we gaan op jacht naar sluipverbruik. Apparaten die stroom verbruiken als dat niet nodig is. Onthoud even het volgende.

Noot

Eén Watt continue stroomverbruik kost u op jaarbasis bij een tarief van 44 cent per kWh 3,84 euro. Als u 75 cent betaalt, dan kost die ene Watt u ruim 6,50 euro!

Met onderstaande calculator kunt u snel berekenen wat een apparaat u kost als het afstaat!

Doe de als-ik-slaaptest voor een algemeen beeld

Het is 23.00 uur. U gaat naar bed. De volgende ochtend om 07.00 uur staat u op. U heeft 8 uur geslapen. Wat zou nu het ideale energieverbruik zijn terwijl u slaapt? Nou dat is niet zo heel erg moeilijk. Het ideale verbruik als u slaapt is géén verbruik. Een verbruik van ‘nul’.  En iedereen snapt dat een diepvries of koelkast ook ’s nachts aanspringt als dat nodig is, maar het ideale verbruik is en blijft nul.

energie bespaar slaaptest

Als u nog geen Homewizard P1 meter heeft

Net voor het slapengaan gaat u naar de meterkast en noteert de stand zo nauwkeurig mogelijk. Bij een oude ferrarismeter is dat simpel, er is maar één telwerk. Bij een nieuwe slimme meter (die bijna iedereen inmiddels in huis heeft hangen) zijn er vier standen. Als u op het knopje drukt op de meter komen ze voorbij. Meestal als u even wacht wisselen ze vanzelf af. U noteert alle standen (het zijn er meestal twee maar ook vaak vier) en het tijdstip en gaat slapen.

In de ochtend als u wakker wordt herhaalt u deze oefening. U gaat eerst naar de meter en noteert het tijdstip en de meterstanden. In de meeste gevallen is de teller bij 1.8.1 opgelopen (verbruik dal). Het was immers nacht. Wie vroeg gaat slapen kan ook nog verbruik registreren op teller 1.8.2 (verbruik piek). De tellers 2.8.1 en 2.8.2 registreren alleen verbruik als u energie teruglevert, en dat is ’s nachts nooit het geval.

Welnu, u kunt nu de standen van elkaar aftrekken. U houdt dan het totale verbruik over tussen de twee metingen. Dit is het totale verbruik aan energie terwijl u lag te slapen. Laten we hierbij voor de uitleg uitgaan van een verbruik van 2,4 kWh en metingen om 23.00 en 7.00 uur. Dat wil zeggen een periode van 8 uren. U deelt het verbruik door het aantal uren en komt dat op het aantal Watts dat u per uur heeft verbruikt.

Is uw verbruik gemiddeld hoger dan 100 Watt per uur? Dan is het tijd voor actie. Is het minder? Gefeliciteerd, u bent goed bezig. Maar ervaring leert dat nachtvrbruiken van meer dan 300 Watt vaker voorkomen dan beneden de 100 Watt.

Wie een nieuw energiecontract heeft betaalt in 2023 ongeveer 3,80 euro per Watt continueverbruik. Op 300 Watt is het nachtverbruik in het voorbeeld meer dan 1100 euro per jaar.

Een Homewizard P1 kopen

homewizard p1 meterHeeft u een slimme meter? Dan kunt u gerust een P1 meter kopen. Dat is een klein kastje dat wordt aangesloten op de P1 aansluiting van uw slimme meter. Zo’n P1 aansluiting op uw slimme meter heeft het meeste weg van een oude telefoon of netwerkstekker. Bij een nieuwe meter hoeft u alleen maar het stekkertje erin te steken. Bij een wat oudere slimme meter bestelt u ook een voeding mee. De Homewizard P1 krijgt dan niet voldoende stroom van uw meter om te functioneren.

U kunt de Homewizard P1 meter bij alle grote retailers aanschaffen en ook op de website van het bedrijf zelf.

Een P1 meter uitlezen

De app is ingeregeld, de Homewizard P1 meter is gekoppeld. U ziet in een oogopslag wat er per dag, per uur of zelfs per minuut aan elektriciteit verbruikt wordt. Gasverbruik wordt iets minder frequent getoond. Er is ook een realtime optie, waarmee u kunt zien wat er op enig moment verbruikt wordt.

Wat is het laagste verbruik gedurende de nacht?

We gaan een stap verder. Kijk naar de grafiek in de app. Die geeft perfect aan wat uw verbruik gedurende de nacht was. Maar weet u nog dat het verbruik continue wijzigt door aan- en afspringende koelkasten, diepvriezen, verwarmingspompen etc? Omdat we die uit willen filteren gaan we in de grafiek op zoek naar het allerlaagste verbruik gedurende enig moment in de nacht. Want dat is ons ‘echte’ netto sluipverbruik. De laagste meting ’s nachts leert u exact hoeveel  uw sluipverbruik u kost.

Stel laagste verbruik 110 Watt. U ziet dit verbruik een paar keer terugkomen gedurende de nacht. Dan rekent u als volgt;

verbruik (110W) * 24 * 365 * prijs per kWH die u betaalt = kosten sluipverbruik per jaar!

Op jacht naar sluipverbruikers

Uw interesse is gewekt, u weet wat uw sluipverbruik u kost. Tijd om te gaan besparen. Dat kan op verschillende manieren. U kunt slimme stekkers kopen die uw gebruik monitoren, handig maar het duurt lang om inzicht te krijgen. Daarom is het waarschijnlijk om online een verbruiksmeter van een paar tientjes aan te schaffen zoals op nevenstaande afbeelding.

Grote letters zijn belangrijk. U moet de meter vlot af kunnen lezen. Als de meter binnen is gaat u aan de slag. U gaat IEDERE wandcontactdoos in uw huis nalopen. U stopt de meter erin sluit daar het apparaat  op aan dat normaal is aangesloten en u noteert het verbruik als het apparaat afstaat. Daarna zet u het apparaat aan en noteert het verbruik nogmaals.

Het is handig om een lijstje bij te houden in Excel of Google sheets.

PlaatsApparaatVerbruik StandbyVerbruik Actief
Wandcontact kamer linksSonos P13,7 W6,9 W

En zo werkt u het hele huis af. Dat kan in een paar avonden geregeld zijn. U kent uw totale sluipverbruik, en als u van alle wandcontactdozen het standbyverbruik in kaart brengt, zou het mogelijk moeten zijn om meer dan 80% van uw sluipverbruik in kaart te brengen.

Sluipverbruik is bekend. Wat nu?

stekkerblokU weet precies welke apparaten (of groepen apparaten) veel elektriciteit verbruiken. Het is zaak dat we die afzetten als ze niet nodig zijn. Vaak is er flinke winst te behalen bij de TV. Ga naar de Action en koop een paar stekkerblokken.

Ze zijn er in diverse uitvoeringen, met drie vijf of nog veel meer stekkergaten. Mét en zonder randaarde.

Als u gaat slapen drukt u op de oranje knop van het stekkerblok en schakelt bij de TV alles wat in de buurt staat uit. Dus ook de decoder, de video, de sterotoren, het dolbysysteem, de sonos, de lampen bij de TV en alles wat er nog meer niet nodig is als u slaapt.

Wist u dat bijvoorbeeld een UPC mediabox een grootverbruiker van formaat is? Verbruikt zo maar meer dan 100 euro aan elektriciteit per jaar…… als ie af staat….

Grote sluipverbruikers

Soms weet u wat de grootvebruikers zijn, maar vaak ook niet. De UPC mediabox van zoëven, maar ook de pomp van de vloerverwarming of de mechanische afzuiging kunnen er wat van.

Maar ieder huis is anders. Wie bereid is om een Homewizard P1 meter aan te schaffen, een paar doordrukstekkers of schakelblokken en er eens goed voor gaat zitten bespaart geld, veel geld. De terugverdientijd is een kwestie van maanden in plaats van jaren.

Slim schakelen

Heeft u de smaak te pakken? Dan zou u kunnen overwegen om verder te gaan met het terugdringen van onzinstroom zoals we sluipverbruik ook wel noemen. Want in plaats van het handmatig uitschakelen van apparaten kunt u ervoor kiezen om dit te automatiseren met een slimme plug. Zie zo’n plug maar als een doordrukstekker die je slim kunt schakelen. U kunt in het programma bijvoorbeeld instellen dat een plug geen stroom meer moet krijgen vanaf een bepaald moment, of dat u de TV plug uitschakelt ook de sonos en nog vijf andere apparaten worden afgezet.

De enige beperking is uw eigen fantasie. Een slimme plug kost bij homewizard ongeveer 30 euro. Dus een plug inzetten op een apparaat dat 3 Watt standbuverbruik heeft resulteert in een erg lange terugverdientijd. Maar dat alles bepaalt u natuurlijk zelf.

Waarom Homewizard

De Homewizard P1 meter die we in dit bericht aanraden als energiemonitor is snel, klein en goedkoop. Vandaar dat we dit apparaat wat verder hebben uitgelicht. We hebben ook erg goede ervaringen met de CEMM energiemeter van Cedel, ook een Nederlands product. Maar die kost wel een veelvoud van een Homewizard p1 meter en kan géén pluggen aansturen.

Succes bij het naar beneden brengen van uw sluipverbruik. We hopen dat u aan de hand van dit artikel in staat bent om fors te besparen op uw (hoge) energierekening!

Homewizard P1 wetenswaardigheden

Een van de voordelen van een Homewizard is dat uw standbygebruik in kaart gebracht wordt en geregistreerd. U ziet per dag of per week wat uw standbyverbruik was. Dat wil zeggen uw laagste verbruik over die periode vermenigvuldigd met het aantal uren of dagen van die periode. Een standbyverbruik van 4 kWh per dag betekent dat u als u de hele dag in bed zou liggen en slaapt, of wanneer u op vakantie bent en uw huis leeg is, u 4 KWh per dag verbruikt.

als de homewizard een standbyverbruik per dag van stel 4,8 kWh aangeeft, dan deelt u om tot het gemiddelde verbruik per uur te komen 4,8*1000 = 4800 door 24 uren. Dat zou in dit gemakkelijke voorbeeld betekenen dat uw standbyverbruik, of sluipverbruik ongeveer 200 Watt per uur bedraagt. U kunt elders op deze pagina uitrekenen wat dat bij uw huidige energiecontract per jaar kost.