zonnepanelen

Bijna 350 megawatt aan zonnestroom in Nederland

Nederland telt inmiddels ruim 93.000 zonnestroom installaties met zonnepanelen met een gemiddeld vermogen van 3,7 kWp. Dat hebben de Nederlandse netbeheerders eind juli bekend gemaakt. Niet alleen kwamen zij met bruto productiecijfers, maar ook met een kaartje waar per postcodegebied werd aangegeven hoeveel vermogen er aanwezig is.

In de solar-scene wordt al geruime tijd gediscussieerd over de totale opwek-capaciteit. Volgens insiders zou die hoger zijn. De reden hiervoor is dat niet alle bezitters van zonnepanelen hun zonnestroom installaties aanmelden. Voorts consumeren zij een groot deel van de door hen geproduceerde elektriciteit zelf.

Nu vind ik dat niet eens zo heel erg belangrijk. Wat interessanter is, is dat we nu voor het eerst een redelijk inzicht hebben in de aanwezige capaciteit en groei van de duurzame opwek van zonnestroom . En of het nu circa 350 megawatt is of een beetje meer. Dat is minder interessant.

zonnestroomDe kerncentrale van Borssele heeft een opwek-capaciteit van 480 megawatt. En eerlijk is eerlijk. De centrale produceert 24 uur per dag, terwijl de zonnepanelen alleen overdag hun werk doen en ze alleen echt presteren als de zon schijnt. Maar daar gaat het even niet om. Als de zon schijnt, dan wordt door de panelen in Nederland zo’n tweederde van de productie van de kerncentrale in Borssele behaald. Groen, veilig en zonder de bijheborende Co2.

Het wis wel bizar om te zien dat de zonnestroom installaties vooral daar liggen waar de zon het minste schijnt. Dat zou je andersom verwachten. Op de zonnekaart van Nederland kun je zien dat de zon het meeste schijnt in het westen en dat, naarmate je verder naar het oosten gaat, het aantal zonuren snel afneemt. Wie nog een blik werpt op de postcodekaart van Netbeheer, die zit dat de opwek zich voornamelijk concentreert in Overijssel, Gelderland en Brabant. De oostelijke provincies van Nederland dus.

Zonnestroom in Overijssel

Met name Overijssel springt eruit. De reden hiervoor is dat in deze provincie veel boeren hun daken vol legden met panelen omdat ze daar van de provincie Overijssel een aantrekkelijke subsidie op kregen. Die zorgde ervoor dat de terugverdientijd aanzienlijk korter werd en dat het rendement steeg. Volgens een TV reportage zou het Overijsselse concept binnenkort navolging krijgen bij andere provincies, maar daar heb ik nog weinig informatie over gevonden.

Bemoedigend, zou zou ik e.e.a. willen noemen. Windenergie is nog bijna vijfmaal zo groot. In Europees verband stelt onze duurzame productie nog steeds niet al teveel voor.